Tökéletes kirándulóhely: Vadálló-kövek

A Vadálló-kövek a Visegrádi-hegységben található vulkanikus kőzetek hétköznapi elnevezése. 

Komárom-Esztergom megye szélén, Dömös külterületén található egy turistaút, melyet követve először a Szentfa-kápolnáig jutunk, onnan pedig dönthetünk, hogy a Rám-szakadék, vagy a Vadálló-kövek felé vesszük az irányt.

 

 

Ha a Vadálló-köveket választjuk, számítanunk kell arra, hogy nem ez lesz a legegyszerűbb útvonal. A legszerencsésebb, ha kellőképpen felkészülünk, és túrabakancsban érkezünk, de a kevésbé rutinos túrázók egyszerűbb tornacipőben is elindulhatnak, így sem lehetetlen eljutni a sziklákig.

 

 

Eltévedni sem lehet, hiszen a Szentfa-kápolnánál (ami egyébként egy pihenőhely,itt bográcsozási lehetőség és egy természetes forrás is található) egyértelmű jelzések mutatják a további útvonalakat, és a fákra festett piros háromszögeket követve, egy-másfél óra lassú felfelé gyaloglás után el is érkezünk a Vadálló-kövekhez. Itt a sziklákra felmászva csodálatos kilátás nyílik az erdőkre és hegyekre, érdemes egy kicsit lepihenni és csak figyelni a természetet.

 

 

 

Innen egyébként tovább visz az út, és a végcél a Prédikálószék, ami hazánk egyik legszebb kilátója, hiszen csodás panoráma nyílik a Dunakanyarra.

 

 

Érdemes tehát egy szép tavaszi, vagy nyári napon elindulni, hiszen egészségünknek is jót tesz a túra, és olyan helyeket láthatunk kis országunkból, amelyelyekre egyébként a mindennapokban nincs lehetőségünk.